top of page

Tennisarm Therapie

De tennisarm (of tenniselleboog) is een veelvoorkomende aandoening waarbij pijn aan de buitenkant van de elleboog optreedt. Soms straalt deze pijn uit naar de boven en onderarm, pols en hand.

Beschrijving van de aandoening:


De spieren die de pols en vingers strekken noemen we de “onderarm extensoren”. Ze lopen vanuit de hand helemaal door tot aan de buitenkant van de elleboog. Hier hechten ze via pezen aan het bot van de bovenarm, bij de tennisarm is juist dit peesweefsel aangedaan.

Mogelijke oorzaken van de tennisarm:


De oorzaak wordt gevonden in het veelvuldig aanspannen van de onderarm extensoren. Dit veroorzaakt langdurige trek op het peesweefsel en het botvlies. Meestal ligt het steeds herhalen van dezelfde polsbewegingen ten grondslag aan het ontstaan van de klachten. Denk aan schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen of het werken met een schroevendraaier. Klachten ontstaan doorgaans geleidelijk maar kunnen ook acuut opspelen.

Klachten en verschijnselen:


Krachtverlies (bijvoorbeeld bij iets bovenhands optillen). Druk op de buitenzijde van de elleboog kan enorm pijnlijk zijn. Mogelijk uitstralende pijn naar bovenarm, onderarm, pols en hand. In sommige gevallen is het volledig strekken van de elleboog pijnlijk. Het rekken van de onderarm extensoren kan de klachten provoceren. Verkeerde houding van de arm en nek, door proberen te voorkomen van de pijn, kan resulteren in hoofdpijn en schouder en nekklachten. 

 

Advies:


Het is goed om te blijven bewegen ondanks de pijn. Als de pijn erger wordt is het verstandig een paar dagen wat rustiger aan te doen. Absolute rust is sterk af te raden. Wacht niet te lang met hulp in te schakelen bij een tennisarm. De tennisarm kan een chronische vorm aannemen waardoor de klachten maanden tot jaren kunnen aanhouden.

De behandeling:


Afhankelijk van de ernst van de tennisarm zal de behandeling bestaan uit een

aantal sessies. Tijdens deze sessies zullen de spieren en pezen in de onderarm en bovenarm, welke zijn aangedaan behandeld worden. Ook worden, indien noodzakelijk, de schouder-, nek- en rugspieren behandeld.

De duur van een sessie is 15 minuten. Naar gelang de ernst van de klachten zijn mogelijk meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te verkrijgen.

Tennisarm therapie behandeling nodig?


De tennisarm therapie wordt gegeven in de praktijk. U bent bij Mandisakura massages Hilversum aan het goede adres voor een deskundig uitgevoerde massage en een persoonlijke benadering van uw klachten. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u terecht op het contactformulier.

bottom of page