top of page

Fibromyalgie massage

Fibromyalgie, vaak ook "weke delen reuma" genoemd, kent geen concrete oorzaak. Voordat een diagnose Fibromyalgie gesteld wordt, zal via de reguliere medische wereld eerst alle andere mogelijke opties uitgesloten worden.

Naast de pijn in de spieren en pezen, gaat Fibromyalgie vaak gepaard met diverse andere klachten. De meest voorkomende klachten zijn : Slapeloosheid, vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, stijfheid, concentratiestoornissen en darmklachten.

Voordat de diagnose Fibromyalgie gesteld word, moeten ook minimaal 11 van de 18 tenderpoints zeer pijnlijk zijn bij druk in combinatie met andere symptomen, zoals hierboven enkele genoemd zijn.

Verlichten klachten.

De klachten van fibromyalgie kunnen echter wel verlicht worden door middel van massage. Naast de massage, zijn ook andere mogelijkheden om de klachten te verminderen. Onder andere aanpassingen in de voeding spelen hierin een rol, en waar mogelijk meer bewegen.

De fibromyalgie massage.

De massage wordt in twee vormen gegeven. Bij de eerste vorm wordt er doelgericht gewerkt op de bestrijding van de gevoeligheid van de tenderpoints en spieren. De tweede vorm is gericht op de algemene ontspanning om de slapeloosheid te bestrijden. Afhankelijk van de ernst van de klachten en hoelang deze al aanwezig zijn zal er in goed overleg met de cliënt gekozen gaan worden voor een behandelingsplan.

Doorgaans geldt een wekelijkse behandeling waarbij de twee massagevormen elkaar afwisselen. Na (gemiddeld) 10 keer wordt besproken of er resultaat geboekt is en of de frequentie veranderd kan worden. Tevens zal er in goed overleg met de cliënt gekeken worden naar mogelijke andere oplossingen, u kunt hierbij denken aan: verandering dieet, meer bewegen etc.

De behandeling.

De maximale tijd per behandeling is 30 minuten. Het kan echter voorkomen dat bij de bestrijding van de gevoeligheid van de tenderpoints en spieren de behandeling korter duurt omdat mogelijk de gevoeligheid niet meer te verdragen is voor de cliënt.

Het is dan niet waardevol om op dat moment verder te gaan, en wordt er overgestapt naar de slaapmassage.

Deze massagevorm kan ook op locatie gegeven worden, hiervoor dient u wel over een bereikbare, geschikte ruimte te beschikken waar een massagetafel neergezet kan worden. Het liefst een af te sluiten en te verwarmen ruimte.

De masseur zorgt voor de tafel en olie en muziek. U dient zelf te zorgen voor minimaal twee grote badhanddoeken.

bottom of page