top of page

Therapeutische hoofdpijnmassage

Hoofdpijn wordt gedefinieerd als een pijn die voortvloeit uit het hoofd of vanuit het bovenste gedeelte van de hals.

De pijn is afkomstig van de weefsels en structuren die zich rondom de hersenen bevinden.

De hersenen zelf bevatten geen zenuwen die de gewaarwording van pijn weergeven. Het botvlies dat de botten omringt, spieren die zich rondom de schedel bevinden, holtes, ogen en oren en de meninges dat een gedeelte van de hersenen en het ruggenmerg bedekt, slagaders, aders en zenuwen, kunnen allemaal ontstoken of geïrriteerd raken en hoofdpijn veroorzaken. Deze pijn kan een doffe pijn, scherp, kloppend, constante, milde, of intense pijn zijn.

Hoe wordt hoofdpijn ingedeeld?

Drie belangrijkste soorten van hoofdpijn gebaseerd op de bron van de pijn zijn;

Primaire hoofdpijn

Primaire hoofdpijnen omvatten migraine, spanning en cluster hoofdpijn, evenals een aantal andere minder voorkomende vormen van hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van primaire hoofdpijn. Migraine is de tweede meest voorkomende vorm van primaire hoofdpijn. Migraine komt zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Cluster hoofdpijn is een zeldzame vorm van primaire hoofdpijn. Het komt vooral voor bij mannen.

Secondaire hoofpijn

Secundaire hoofdpijn is hoofdpijn die veroorzaakt wordt door structureel onderliggend probleem in het hoofd of hals. Dit is een zeer brede groep van medische aandoeningen, variërend van tandpijn van geïnfecteerde tanden om de pijn van een ontstoken holte, tot aandoeningen zoals een bloeding in de hersenen of de infecties encefalitis of meningitis.

Craniale zenuwpijn, aangezicht (zenuw)pijn

Craniale neuralgie beschrijft ontsteking van één van de 12 zenuwen die de motor en sensatie functie van hoofd en nek leveren.

Therapeutische massage nodig?

Bij zowel spanningshoofdpijn als clusterhoofdpijn kan een gerichte behandeling van de rug, nek en schouderspieren helpen de hoofdpijnen te verminderen. Let wel de massage is niet genezend, maar zal zeker een hulpmiddel zijn uw hoofdpijn te doen verminderen al dan niet te laten verdwijnen.

Bent u onder behandeling vraag dan aan uw huisarts of specialist of u massage mag ondergaan. De therapeutische hoofdpijnmassage wordt gegeven in de praktijk maar is ook op locatie mogelijk (zie algemene informatie).

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u terecht op het contactformulier.

bottom of page